Stijn Moekaars
schrijver, dichter, muzikant

Biografie

Stijn Moekaars Stijn Moekaars werd geboren in Bilzen op 10 december 1964. Als oudste zoon van zeven kinderen groeide hij op in het Demerstadje, waar hij kunst en cultuur met de paplepel naar binnen kreeg. Hij studeerde orthopedagogie en later voor onderwijzer. Op dit moment geeft hij les in de basisschool GoBiLijn in Bilzen. Dat zijn stad hem nauw aan het hart ligt, bewees hij met zijn teksten voor het Bilzerse stadslied en stadsgedicht.

In 1996 verscheen zijn eerste boek 'Beer en Bij', een filosofische verhalenbundel met dertig verhalen. Later kwamen een Duitse en Chinese vertaling van dit boek mét luister-cd. Een jaar later verscheen een tweede verhalenbundel 'Beer en Bij maken muziek'. Er volgden zowel prentenboeken, historische verhalen, dichtbundels als avi-leesniveauboekjes, uitgebracht bij uitgeverij Clavis, De Eenhoorn, Delubas. Naast zijn eigen boeken, werkte hij mee aan pedagogisch-didactische uitgaven bij uitgeverijen Zwijsen, Die Keure en Van In.

Stijn geeft regelmatig interactieve vertellingen in scholen en bibliotheken. De rode draad doorheen zijn optredens zijn plezier beleven in taal, humor, eigen verhalen, gedichten en boeken en natuurlijk gaat de gitaar steeds mee op reis.

Stijn werkte mee aan het tv-programma ‘De Boomhut’, verschillende musicals, het theaterprogramma ‘Ongehoord’ met o.a. Ann Swartenbroeckx en Willy Appermont enz. Zelf schreef hij een aantal muziektheatervoorstellingen. Samen met neef Ruben speelt hij ‘De Wals van de Walvis’ en ‘Een koffer vol’. In zijn soloprogramma zitten ‘Weg van Beer’ en ‘Hans, Rik en ik’ en een kleutervoorstelling met hondje Vondel in de hoofdrol.

Het theaterbloed kruipt ook doorheen de volwassen wereld. Zo schreef hij de theatertekst van ‘Concerto Mystico’ en ‘Dien vervloekten oorlog’ ism Harmonie Isidorus Rijkhoven. Zijn nieuwste theatervoorstelling over W.O. II werd met groot succes uitgevoerd in Maaseik en Susteren (NL).

In 2015 ontving hij de drie-jaarlijkse ‘Prijs Marnixring’ (serviceclub die ijvert voor de bevordering van de Nederlandse taal en cultuur).
In 2016 mocht hij van de stad Bilzen de cultuurprijs/publieksprijs in ontvangst nemen omwille van zijn bijdrage als muzikant, schrijver en verteller op allerlei evenementen van de stad Bilzen.

Als verteller bij het Bilzerse stadsproject ‘De Bilzer Stadsmuzikanten’ is hij bijzonder fier: ‘Samen met (vooral) stadsgenoten is dit een heerlijk feest van muziek en verhaal. Daar deel van uitmaken is een voorrecht, waar ik helemaal warm word van binnen.’

Stijn houdt nog steeds van zijn vrouw Ingrid, zijn hondje Vondel en van schrijven met een streepje jazz-muziek op de achtergrond.

Zijn quote? ‘Loop niet naast je schoenen, daar krijg je alleen maar zere voeten van.’