Stijn Moekaars
schrijver, dichter, muzikant

Boeken

Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Verhalen van de Merode (Clavis ; 2019)

Boris zit onder de trap van de vervallen molen. Hij kijkt naar de uitgestrekte bossen van de Merode, waar tal van geheimen schuilen. Ronddwalende geesten, sluwe adders en lieve alvermannetjes. En natuurlijk Floere het fluwijn, die samen met ons naar de verhalen van Boris luistert. Hij krabbelt met zijn pootjes op de hoed van de oude man. Jij krijgt zo meteen lekkere hapjes. Wat ben je ongeduldig. Je zal lekker smullen, hoor. De figuren die al jaren in de Maagdentoren of de Schalinmolen wonen mogen dan wel geheimzinnig zijn, ze zingen de mooiste verhalen.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant De gouden haak van Pou Hakanononga (Fedopress ; 2018)
In samenwerking met het Museum Kunst en Geschiedenis Brussel

Samen met haar broertje Sam bezoekt Lily het Museum Kunst & Geschiedenis. Sam, verkleed als Vogelman, smokkelt stiekem zijn hamster meer naar binnen. In het museum vindt een prachtige tentoonstelling over het Paaseiland plaats. Lily is op zoek naar het grote beeld van Pou Hakanononga, de god van de tonijnvissers. Opeens dreunt de vloer van museum. Wat is er plots aan de hand?Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Ta-Boe! (Clavis ; 2017)

Speel een keer met lucifers of met een lektrisch mes Gooi wat vuurwerk in een stal, plaag een meester met wat stress.

Dit boek mt cd zit vol leuke en ondeugende verhalen en liedjes om kleine en grote taboes te doorbreken. Perfect om te lezen of te zingen, wanneer je eigenlijk je huiswerk moet maken of in bed moet liggen. Voor iedereen vanaf 7 jaar!Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Beer en Bij (heruitgave) (Clavis ; 2015) - Genomineerd voor de Kinderjury 2016

Betere vrienden dan Beer en Bij kun je je niet voorstellen. Als Beer zich verdrietig voelt, staat Bij klaar om hem te troosten. Wanneer Bij zijn vleugel bezeert, verzorgt Beer hem. Wat er ook gebeurt, Beer en Bij praten altijd met elkaar. En ze smullen altijd van lekkere honingkoekjes Deze omnibus bundelt de boeken Beer en Bij en Beer en Bij maken muziek. Ontdek opnieuw de heerlijke verhalen over de twee dierenvrienden. Om voor te lezen vanaf 5 jaar of om zelf te ontdekken vanaf 7 jaar.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Kijk uit, Millie! (De Eenhoorn ; 2015)

Millie heeft nieuwe schoenen. Ze kan er supersnel mee rennen. Maar opeens is er een veter los. Millie let niet goed op en ze valt! Enkele voeten doen pijn. Millie moet naar het ziekenhuis. Is er iets gebroken? In dit prentenboek leer je alles over een opname in de spoedafdeling van een ziekenhuis.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Toen in Herkenrode (Clavis ; 2013)

In dit spannende boek reis je terug in de tijd, naar het einde van de twaalfde eeuw, kort na de stichting van de abdij van Herkenrode.
Je ontmoet verschillende personages die in of vlak bij de abdij leven, elk met hun verhaal: de molenaarsknecht, de timmerman, een jongeman die ridder wordt.
Schrijver Hendrik van Veldeke reist rond en gaat vertellen in het kasteel van de graaf.
De timmerman krijgt een belangrijke opdracht van de abdis: een koffertje maken waarin De sage van de eenhoorn, geschreven door Hendrik van Veldeke, veilig opgeborgen kan worden.
Het is namelijk een gevaarlijk manuscript...Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Millie Duizendvoet (De Eenhoorn ; 2012)

Vandaag is een bijzondere dag. Millie Duizendvoet mag haar ievelingspuzzel tonen aan de klas.
Maar Millie heeft te lang geslapen en ze moet hard rennen om op tijd te zijn.
Onderweg komt ze Harrie Eekhoorn, Kip Tok en Steven Schildpad tegen. Ze roepen haar na, maar Millie heeft haast.
Op school ziet ze dat haar puzzeldoos opstond en dat er nog maar n stukje inzit.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Kaat in het ziekenhuis (Clavis ; 2010)

Ik voel me nog altijd niet goed. Mijn buikpijn blijft maar duren. Ik heb nog niets gegeten en mijn maag rammelt. Ik vraag me af wat ik heb.

Kaat heeft erge buikpijn en gaat met haar papa naar de spoedafdeling van het ziekenhuis.
Daar wordt ze helemaal onderzocht. Een echo van haar buik maakt duidelijk dat Kaat een blindedarmontsteking heeft. Ze moet geopereerd worden.
Terwijl ze in het ziekenhuis is, houdt Kaat een dagboek bij.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Milan in het ziekenhuis (Clavis ; 2010)

De verpleegster duwt in de buik van de aap. 'Volgens mij heeft hij koorts.' 'Ja, apenkoorts,' grapt Milan.

Milan voelt zich opeens niet goed. Hij is bleek en heeft erge buikpijn.
Mama neemt hem mee naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. Daar wordt Milan helemaal onderzocht.
Hij moet een prik en later is er ook een operatie nodig.
Gelukkig heeft Milan, die erg flink is, zijn knuffelaap Mon bij zich.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant De sage van de Biesenburcht (Clavis ; 2006)

De sage van de Biesenburcht (Clavis ; 2006 / Smaragdreeks)

Brecht maakt met zijn klas een uitstap naar Alden Biesen. Een gids geeft hen een rondleiding in de prachtige burcht en de omliggende gebouwen.
Tijdens het bezoek aan een tentoonstelling in het kasteel, zet Brecht letterlijk een stapje terug in de tijd en belandt in het verleden.
Hoe Brecht van de ene mysterieuze gebeurtenis en de andere tuimelt, ontdek je in de meeslepende sage van de Biesenburcht!Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Ridder Timon zoekt een monster (Clavis ; 2005)

Ridder Timon heeft een zwaard en een helm. En een schild met een hl gevaarlijke tijger erop. Ridder Timon wil graag vechten, lekker vechten met een monster. Hij sluipt door het huis en gaat op zoek. Zus Emma, papa en mama Ridder Timon verslaat ze allemaal! Maar dan opeens hoort hij een cht monster achter de deurStijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant De gestolen ketting (Clavis/Delubas ; 2005)

De gestolen ketting (Boekentoppers) (Van In ; 2010)

Meester Mark heeft een belangrijke boodschap voor zijn klas. De school bestaat vijftig jaar en er is een groot feest. Lien, Tina, Juul en Roj hebben een leuk idee voor het feest.
Ze gaan toneel spelen in de grote zaal. Het gaat over een gravin.
Lien mag de mooie oude halsketting van haar oma lenen.
Maar dan, als ze oefenen, is de ketting plots verdwenenStijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Een flat vol kleuren (Clavis/Delubas ; 2005)

Een flat vol kleuren (Boekentoppers) (Van In ; 2008)

Het is een drukke dag in de flats aan de Zomerlaan. Alle bewoners zullen elkaar vandaag leren kennen.
Want de poes van Kaat is weg. Ook n van de kanaries van generaal Wing is ontsnapt. En er gebeurt nog veel meer in de Zomerlaan
In de Zomerlaan staat een groot huis. In dit huis passen vijf kleine flats.
Twee onder, twee boven en de flat op het dak.
Sommige huizen zien er heel saai uit. Maar dit huis helemaal niet.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Een geheime opdracht (Clavis/Delubas ; 2003)

Een geheime opdracht (Boekentoppers) (Van In ; 2009)

'Er is een viegtuig ontploft in de lucht,' gaat Ferre verder. 'De parachute is van de piloot. Hij is uit het vliegtuig gesprongen.'

Liena en Ferre zien op een avond een vliegtuig neerstorten. De piloot kan zich nog net op tijd redden en belandt met zijn parachute ergens in het bos.
Liena en Ferre gaan op zoek naar de piloot en vinden hem even later.
De piloot vertelt de kinderen dat hij een geheime opdracht heeft.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Een schat in de tuin (Clavis/Delubas ; 2003)

'Wat ga je doen, zeg je?'
'Ik ga op dinojacht,' antwoordt Laurens. 'Net zoals op tv.'
'Maar hier vind je toch geen dino's,' zegt zijn zus.
'Wie weet,' fluistert Laurens geheimzinnig, 'wie weet.'


Lien en Laurens leren op school over dino's. Dat brengt Laurens op een idee.
Hij wil in de tuin op zoek gaan naar botten van dino's.
Gauw een schopje, een zeef en een verfkwast zoeken. De opgraving kan beginnen.
Maar Lien en Laurens vinden iets heel anders.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Miep en moos op de kermis (Clavis ; 2003)

Muis Miep en Varken Moos gaan samen naar de kermis. Miep vindt de kermis mooi maar Moos wil liever snoepen.
Ze gaan samen in het spookhuis. Moos is erg bang, gelukkig heeft hij zijn knuffel bij die hem de hele weg moed geeft. Daarna gaan ze in het reuzenrad. Deze keer heeft Miep schrik.
Moos leent haar zijn knuffel zodat ze niet te bang is.
En daarna snoepen ze allebei een grote suikerspin.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Circus Ziezo (Clavis/Delubas ; 2003)

'Waar moeten we nu naartoe, baas Dirk?' vraagt hij.
In dit samenleesboek kun je als beginnende lezer, samen met een gevorderde lezer op avontuur met Circus Ziezo.
In Circus Ziezo gebeurt er altijd wel iets. Roel de leeuw moet naar de tandarts. De neus van Popo de clown is zoek. Of Dum de olifant is erg ondeugend als hij de tent helpt rechtzetten.
Een lange rij wagens rijdt over de weg. In de eerste wagen zit directeur Dirk. Hij heeft een kaart vast. Aan het stuur zit Popo.
Hij haalt zijn schouders op en zucht.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Wat zit er in dit ei? (Clavis ; 2002)

To kijkt in het nest. Er liggen vier eieren in. Het ruikt er vreemd. To kijkt om zich heen. Niemand.

Elke kip in het hok heeft kuikentjes. Behalve Kip To. Dat maakt Kip To erg verdrietig.
Zo verdrietig dat ze niet kan slapen. Ze maakt dan maar een ommetje naar de vijver.
En daar vindt ze een nest. Een nest met vier eieren er in.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Een leeuw op mijn feest (Clavis ; 2001)

Joris is bijna jarig. Nog maar een paar nachtjes slapen. Hij mag een feest geven. En vriendjes vragen.
Maar Joris heeft er geen zin in. Tot hij Loeba leert kennen.
' Wil je naar mijn feest komen?' vraagt Joris. 'Ik ben morgen jarig.'
'Mag ik echt?' lacht Luba.
'Ja! Juist leuk, een leeuw op mijn feest! Kom spring maar op mijn fiets,' zegt Joris.
Blij hupt Luba erbij. Hoera, denkt hij, een echt feest.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Beer en bij maken muziek (Clavis ; 1998)

'Zeg Bij,' vroeg Beer, 'komt er ooit een eind aan altijd?'
'Nee,' antwoordde Bij, 'er komt nooit een eind aan altijd. '
'Dan vind ik altijd niet te lang,' schudde Beer zijn hoofd. 'En zeker niet met jou als vriend.'


Betere vrienden dan Beer en Bij kun je je haast niet voorstellen. Als Beer zich wat verdrietig voelt, staat Bij klaar om hem te troosten. Wanneer Bij zijn vleugel bezeert, verzorgt Beer hem zo goed hij kan. Bij trilt van plezier als Beer viool speelt. En op een dag probeert Beer te vliegen, maar of dat zal lukken?
Wat er ook gebeurt, Beer en Bij praten altijd met elkaar n ze smullen van lekkere honingkoekjes. Want dat eten ze nog steeds het allerliefst.
Dertig nieuwe verhalen over Beer en Bij om voor te lezen of zelf te ontdekken.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Beer en bij (Clavis ; 1996)

'Met jou zou ik praten,' zei Beer.
'En naar jou zou ik luisteren,' zei Bij. 'Naar jou zou ik altijd luisteren.'


Dertig verhalen over Beer en Bij. Verhalen over vrolijke dingen, zoals zwemmen, de maan of koorddansen, over minder fijne dingen die kunnen gebeuren, roddelen of je vergissen.
En zelfs over ernstige onderwerpen, zoals geboren worden of doodgaan durven Beer en Bij praten.
Maar boven alles staat de vriendschap. Daar wordt vaak een kopje thee op gedronken, of... een honingkoekje op gegeten.Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Vertalingen

Br und Biene (Verlag Sauerlnder ; 2000)
Kein Tag ohne Br und Biene (Verlag Sauerlander ; 2002)
Wat zit er in dit ei? (Korea 2002)
Wat zit er in dit ei? (Slovenië 2002)
Wat zit er in dit ei? (Frankrijk 2002)
Wat zit er in dit ei? (Denemarken 2003)
Miep en Moos (Denemarken 2003)
Miep en Moos (Korea 2006)Stijn Moekaars - Schrijver, Dichter, Muzikant Bijzondere uitgaven

Uitnodiging van de poes (Clavis ; 1998)
Boodschap uit de ruimte (Het Belang van Limburg ; 2002)
Educatief project luizenverhalen (Provincie Limburg ; 2001)
Project vensters/cd (Davidsfonds/Eufoda ; 2003)
Mijn liefste wens (The House of Books ; 2006)
Eindelijk vakantie! (The House of Books ; 2009)
Luister-cd: Br und Biene (Steinbach ; 2006)
Luistercassette: Br und Biene (Steinbach ; 2006)
Luister-cd: Neues von Br un Biene (Steinbach ; 2006)Stijn Moekaars Avi- leesniveau

Meester Zof van Zofka (Die Keure ; 2008)
De speurdoos (Die Keure ; 2008)
Boer is moe (Die Keure ; 2008)
Dit is mijn klas (Die Keure ; 2008)
Meer! (Die Keure ; 2008)